EGY MEGVALÓSULT ÁLOM:

MEGÚJULT A KISBÉRI TEMPLOM TETŐSZERKEZETE

 

A kisbéri Nagyboldogasszony Plébániatemplomot 1783-ban Batthyány Tódor építtette. Tetőszerkezete azóta eredeti állapotát őrizte meg. Minden bizonnyal a háborúk borzalmait átélve többször újra kellett lécezni és cserepezni, de
a fő tartószerkezeti elemek kisebb hibáinak javítását, megerősítését leszámítva még érintetlen. Az idő viszont halad és a 229 éves barokk fedélszék átfogó felújítás alá került.

2011. január 29-én, Oroszlány térségét egy közepes erősségű 4,5-ös magnitúdójú földrengés rázta meg. Ennek hatása érezhető volt Kisbéren és a már rogyadozó templomtetőt is megviselte. Több fiókváltó teljesen kicsúszott helyéről, a tető ismételten süllyedt, a középső kupolán átívelő gerenda pedig teljesen a kupolára ült. A statikus szakértő véleménye alapján a Műemlékvédelmi Hivatal azonnali hatállyal életveszélyesnek minősítette a templomot és a megerősítő-stabilizáló javításig elrendelte bezárását. A Győri Püspökség 7 millió forint támogatást utalt ki a templomtető azonnali megerősítésére és a felújítási tervek elkészítésére. A megerősítés 2011. június első hetére megtörtént és a bérmálást már a templomban tudtuk tartani. Előtte a vasárnapi szentmiséket a városi lovarda múzeum termében tartottuk.

2011 őszén a templomtető felújításához a Közigazgatási Minisztérium Wekerle Sándor alapkezelő 11 millió forinttal járult hozzá. A tervek 2011. karácsonyára készültek el. Láttuk, hogy a fenti összeg és a plébánia pár millió spórolt pénze nem elég a felújításhoz. 2012. januárjában Kisbér Város Önkormányzata konzorciumos pályázatot adott be (Településkép javítása a közösségi élet színterén – KDOP), amiből a templom 9 millió forint támogatásban részesült.

A Plébánia lefolytatta a közbeszerzést, amit az abdai székhelyű Gati-Bau Kft. nyert el, akinek vezetője Piszkei Gábor volt. Ekkor tudtuk meg pontosan, hogy a tető végleges felújítási költsége 31 millió forint lesz. Ez viszont csak az anyagköltséget és munkadíjat tartalmazta. Ezen felül még számolni kellett további szakértői díjakkal, villámhárító-villanyhálózat tervezési költsége, a templom mellett lévő platánfák fiatalítása, korona alakítása, villámhárító kivitelezés. Így a végösszeg eléri a 35 millió forintot. A Plébánia két gyűjtést szervezett. Dr. Udvardi Erzsébet polgármester asszony és Dákai József képviselő javaslatára a második közadakozásként került meghirdetésre. Az emberek lehetőségeikhez mérten szépen adakoztak.

A tetőfelújítási munkálatok 2012. augusztus 3-án kezdődtek és 2012. október 19-ig tartottak. Piszkei úr cége kiváló munkát végzett és a felújított barokk fedélszék minden bizonnyal 50 évig ismételten betölti funkcióját. A felújítás során az eredeti fő tartószerkezeti elemek 60-70 %-a a helyén maradt, - mert még kifogástalan állapotban voltak -, csak kisebb javítást, rovar- és gombaölő szerrel történő kezelést igényeltek. Viszont több helyen történt csomóponti csere, teljesen új lécezés, cserepezés.

 

A tervezéstől a kivitelezésig aktívan közreműködtek:

- Berkes Ferenc és felesége – felmérési tervek elkészítése

- Muka István – favédelmi szakértő

- Besey László – okl. építőmérnök, statikus szakértő

- Nagy Henriette – okl. építészmérnök

- Gonda Judit – Fejér Megyei Kormányhivatal Kulturális Örökségvédelmi Iroda

- Helyes Péter – közbeszerzési tanácsadó – közbeszerzés

- Horváth Sándor – műszaki ellenőr

- Gati-Bau Kft. részéről Piszkei Gábor – kivitelező vállalkozó

- Endrődy Norbert – műszaki vezető

- a Gati-Bau Kft. szakemberei

 

Ezenkívül a koordinációs munkákban közreműködött:

- Nagy Dániel - a kisbéri Római Katolikus Plébánia titkára

- Bondár Balázs – templomatya

- Tóthné Jámbor Marianna – a plébánia pénztárosa (anyagbeszerzés)

- Dr. Udvardi Erzsébet – Kisbér város polgármestere - pályázat

- Gyüszi-Rohonczi Andrea – pályázati referens – pályázati koordináció

- ifj. Riez Gyula – minisztériumi munkatárs – anyagi támogatásbeli ügyintézés

 

- a kisbéri és elszármazott hívek, lakosok – felújítási támogatása, anyagi segítsége

 

Valamint köszönjük mindazok imádságát, munkáját, anyagi támogatást, akiket itt nem tudtunk felsorolni!

Isten fizesse meg jó szándékú fáradozásukat!

 

 

Kisbéri Római Katolikus Plébánia   Minden jog fenntartva.